Fakta om mikroorganismer og hygiejne
Arbejdsmiljøforholdet
Problemet med mikroorganismer i form af bakterier og virus er, at de kan være sygdomsfremkaldende.
En dårlig hygiejne, hvor der især er problemer med håndhygiejnen, forværrer problemet ganske væsentligt.
Gode råd om tiltag og løsninger
Vurder om hygiejnen er i orden på arbejdspladsen f.eks. gennem APV og arbejdsmiljørunderinger. Iværksæt målrettede løsninger ved eventuelle problemer.
Da håndhygiejne er en af de væsentligste forebyggende faktorer følger her nogle gode råd om hygiejne, som forebygger mange slags smitte.
Anvend disse råd til daglig - og især hvis der er influenza, forkølelse, host, nys, løbende næser og diarre i omgivelserne:
Der skal altid desinficeres eller vaskes hænder:
- før der tilberedes mad
- før der spises
- efter toiletbesøg
- når man har nyst i hænderne eller pudset næse.
Vær også opmærksom på, at alle har en god hygiejne i det daglige, f.eks.:
- når keyboards, dørhåndtag, telefon og andre fælles hånd-kontaktpunkter deles med kolleger og andre
- at der ikke nyses, hostes og pudses næse ud i luften, men i engangslommetørklæder, som smides i skraldespanden efter brug. I en snæver vending kan man nyse ind i albueleddet eller overarmen, så smitten ikke spredes til alle sider
- at man bliver hjemme fra arbejde, ved smitsom sygdom som influenza og diarre
- at man primært bruger håndsprit med hudplejemiddel til desinfektion af hænderne, når håndvask ikke er en tilstrækkelig forebyggende faktor i forhold til mikroorganismer og smitte.
Gode links:
- Sundhedsstyrelsens hjemmeside: www.sst.dk vedr. hygiejne
- Rådet for bedre hygiejnes hjemmeside: www.bedrehygiejne.dk.
- BFA Service - Turisme: "Branchevejledning om smitte og risiko for smittespredning ved rengøring" www.bfa-service.dk