Hånddesinfektion og håndvask
Arbejdsmiljøforholdet
Manglende eller for dårlig håndhygiejne er ofte årsag til spredning af mikroorganismer og hermed smitsomme sygdomme.
Gode råd om tiltag og løsninger
Instruer alle i den korrekte måde at desinficere og vaske hænder.
Læs mere i faktaarket om mikroorganismer og hygiejne om, hvornår desinfektion og/eller vask af hænder skal foretages.
Hvordan skal hænderne desinficeres?
- Anvend et egnet desinfektionsmiddel (Ethanol 70-85 %) tilsat et hudplejemiddel.
- Anvend så meget, at hænderne er fugtige i mindst 30 sekunder
- Gnid håndfladerne, håndryggene og håndleddene, hver finger, fingerspidser, negle og mellem fingrene, indtil de er helt tørre.
Hvordan skal hænderne vaskes?
- Hænder og håndled skylles i køligt/lunkent vand
- Sæbe fordeles herefter på hver finger, mellem fingre, på fingerspidser og negle, på håndryggen, på håndfladen og omkring håndled
- Herefter mekanisk bearbejdning i mindst 15 sekunder
- Sæben skylles grundigt af med koldt eller tempereret vand
- Aftørring foretages med éngangshåndklæder eller rene håndklæder, der kun benyttes én gang.
- Luk vandhanen med albuen og skruebetjente vandhaner med håndklædet
- Samlet tid til håndvask og tørring er mindst 60 sekunder. Tør hænderne indtil de er helt tørre
- Håndcreme anvendes på rene og tørre hænder, så huden ikke tørrer ud og beskadiges
- Sæben skal være en flydende, bakteriefri sæbe fra en albuebetjent eller anden ikke-håndbetjent sæbedispenser eller fast magnetophængt sæbe.
Gode links:
- BFA Service - Turisme: "Vejledning om smitte og risiko for smittespredning ved rengøring"
- Sundhedsstyrelsens hjemmeside: www.sst.dk vedr. hygiejne
- Rådet for bedre hygiejnes hjemmeside: www.bedrehygiejne.dk.