Fakta om håndtering af øl, vand og lignende
Forebyggelse:
- Sørg for gode pladsforhold på lageret, så kasserne er lette at komme til og kan håndteres, uden at armene kommer i yderstilling og uden vrid af kroppen
- Undlad at stable kasserne højere end 5 standardølkasser i højden
- Undgå løft fra under lårhøjde og over skulderhøjde
- Undgå vrid i ryggen ved at tage et par skridt, inden håndteringen
sættes i gang, så tæer og næse vender samme vej - Undlad at trække søjler med øl eller vand over paller eller over
gulvet - Sørg for at bruge egnede transportmidler, således at kasserne
skal løftes og bæres mindst muligt - Hold transportveje frie, således at kasser og fustager kan transporteres
på eksempelvis sækkevogn, ølhund eller rulleborde - Anvend vareelevator eller lignende, hvis brugsstedet er på en
anden etage end lageret - Løft ikke med bøjet ryg.
Hjælpemidler:
- Sækkevogne med bundplade er velegnet til transport af øl og
vand i kasser og fustager - Ølhunde er velegnede til at trække et antal kasser over kortere
distancer. Husk altid at trække med ”syvtal” i nederste kasse - Rulleborde kan anvendes til enkeltkasser eller pakninger med vin.
Planlægning:
- Lav aftaler med distributørerne om at varerne placeres så tæt på
brugsstedet som muligt og ikke stables højere end 5. lag - Indret lager i niveau med brugsstedet og så tæt på som muligt
- Fjern eventuelle dørtrin på transportvejen
- Tilstrækkelig belysning på lager og transportvej
- Anvend kølediske, hvor kasserne stilles på rammer, der skydes
ind i disken - Fadølsanlæg skal placeres, således at skift af fustager er let at
foretage og ikke indebærer, at man skal kravle rundt under en hylde - Planlæg opfyldning af køleskabe og kølediske således at flere
ansatte kan deles om opgaven. Det er uacceptabelt at bede
kunder om hjælp til opfyldning.
Instruktion:
- Løfteteknik og instruktion i brug af hjælpemidler
- Gennemfør instruktion og træning af løfteteknik jævnligt.
Gode links:
- BFA Service - Turismes materialer om Ergonomi og MSB